Як правильно засолити оселедець у домашніх умовах

Як правильно засолити оселедець у домашніх умовах

Солоне оселедець подається до столу в будні та святкові дні. Ось тільки не завжди якість покупної рибки знаходиться на висоті. Тому краще приготувати солону оселедець самостійно.

Продукти для засолки оселедця

Щоб приготувати 1 літр розсолу для оселедця, потрібні наступні інгредієнти: 30-40 мл 4% -ного оцту, 6 столових ложок солі, 4 столові ложки цукрового піску, 1-2 лаврових листа, 3-5 горошин чорного перцю.


Готову оселедець зберігають у скляних банках, затока рослинною олією. Як правило, в літрову банку поміщаються 2 розділені оселедці, для заливки яких необхідно 0,5 літрів розсолу.

Рецепт домашнього солоного оселедця

Тушки риби потрошать і промивають під проточною холодною водою, обрізають голови і хвости, видаляють плавники і жабри. Підготовлені тушки перекладають в дуршлаг і залишають на 40-60 хвилин, щоб скло вся рідина. Можна видалити з риби хребтову кістку, розрізавши тушку вздовж спини. Реберні кістки зазвичай виймаються разом з хребтом. Солити оселедець можна цілком, або розрізавши філе на шматки. У каструлю наливають літр води і ставлять на сильний вогонь. У воду закладають сіль, цукор, лавровий лист і горошини чорного перцю. Кип 'ятити розсол слід не більше 2-3-х хвилин. Потім каструлю знімають з вогню і додають у розсол оцет. Оселедець перекладають у скляну банку і заливають остиглим розсолом. Закривши кришкою, банку ставлять у холодильник на добу. Якщо вирішено готувати малосольний оселедець, цього часу цілком достатньо. Дуже солоне оселедець вийде, якщо тримати рибу в розсолі 2-3 доби. Готову оселедець перекладають в іншу банку і заливають рослинною олією. За бажанням можна посипати рибу меленим чорним перцем. Солоне оселедець, приготований самостійно, зберігається в холодильнику близько 2-х тижнів.

Нюанси приготування солоного оселедця в домашніх умовах

Обов 'язково потрібно видаляти жабри, в іншому випадку рибка вийде з вираженим гіркуватим присмаком. Для посолу краще вибирати океанічну рибу, оскільки в морському оселедці може міститися велика кількість токсинів через забрудненість прибережних вод. Якісний оселедець повинен мати світлі випуклі очі, природне забарвлення і щільно притиснуті до тіла плавники і жабри. Бажано вибирати великі важкі тушки, що володіють достатньою кількістю жиру. Саме такий оселедець виходить найбільш ніжним. Можна приготувати пікантну солону оселедець, якщо змастити тушку гірчицею і потім залити розсолом. 2-3 години оселедець тримають при кімнатній температурі, а потім прибирають у холодильник на 2-3 дні.